Gépjármű kölcsönadás menete 2022-2023-ban letölthető szerződés minta!

Mit kell tudni egy gépjármű kölcsönadási szerződésről? Ha tovább olvassa cikkünket sok hasznos tippel gazdagodhat.

A readyDoc segítségével személyre szabott kölcsönadási szerződését elkészítheti ingyen!

Mi az a kölcsönadási szerződés?

A kölcsönszerződés, köznyelven kölcsönadási szerződés egy bizonyító erőjű magánokirat, ami igazolja, hogy valaki kölcsönadott egy másik személynek pénzt vagy valamilyen értéktárgyat használati célzattal - utóbbi esetben a kölcsönadási szerződést tárgya leggyakrabban autó vagy más jármű.

A legfontosabb dolog, hogy a kölcsönszerződéssel a jármű használatának jogosultságát adhatja át a tulajdonos. A kölcsönszerződés a felek közötti megállapodás, így arra vonatkozik a szerződéses szabadság, ami azt jelenti, hogy a felek lényegében szabadon állapodhatnak meg abban, hogy mi szerepeljen benne.

A szerződés biztosítja a hitelező felet, hogy vissza fogja kapni pénzét vagy a használatra odaadott vagyontárgyat, amennyiben ez rögzítésre kerül.

Nem kötelező eleme az a kikötés, miszerint a járművet csak a kölcsönvevő használhatja, illetve eltérő módon is meg lehet határozni azoknak a körét, akik vezethetik a járművet. Ez a szerződés a kölcsönadó és a kölcsönvevő közötti esetleges jogviták elkerülésére szolgál elsődlegesen.

Fontos tudni, hogy esetleges szabályszegés esetén a közigazgatás az üzembentartóra szabja ki a bírságot.

Mit tartalmaz a kölcsönadási szerződés?

A kölcsönadási szerződésnek mindenképpen tartalmaznia kell az adós és a hitelező adatait (név, személyi azonosító, anyja neve, születés helye, ideje, valamint a lakcím), a szerződés megkötésének idejét és tárgyát is és gépjármű kölcsönadási szerződés esetében a gépjármű adatainak is szerepelni kell a szerződésben. Tartalmaznia kell a szerződés érvényességét is.

Letölthető gépjármű kölcsönadási szerződés minta: https://www.readydoc.hu/admin/#/templates