Gépjármű adásvétel menete 2022-2023-ban letölthető szerződés minta!

Cikkünkben hasznos tippeket adunk mire figyelj, hogyan találd meg a megfelelő gépjárművet, amit keresel, valamint tájékoztatást nyújtunk az eladás lebonyolításáról is. Ha kitöltött adásvételi szerződés mintát keres, jó megoldás nyújt a readyDoc. Hogyan működik az autó adásvétel menete?

Készítse el nálunk ingyen letölthető 2022/2023-as adásvételi szerződését!


Az autóvásárlás menete

A gépjárművásárlás menete azzal indul, hogy online felületen, vagy egy kereskedésben megtaláljuk a számunkra szimpatikus autót.

A legfontosabb: minden esetben ellenőrizzük az autó előéletét!

Ezeket mindenképp ellenőrizzük!

• A gépjármű előéletét a rendszám megadásával könnyedén ellenőrizhetjük a Jármű Szolgáltatási Platformon (JSZP), ha rendelkezünk Ügyfélkapuval. Ezen kívül számos hasonló, ám fizetős szolgáltatást is igénybe vehetünk, azonban mindig ellenőrizzük ezeknek a hitelességét.

• Ha már a hirdetésben fel van tüntetve a rendszám, valamint a kilométeróra állása az jó jelnek számít! Ha ez nem szerepel a hirdetésben kérjük el ezeket az adatokat, valamint az alvázszámról se feledkezzünk meg!

• Az autó állapota alapján és ne a kilométeróra állása miatt döntsünk! A futástörténetből nem lehet egyértelműen eldönteni egy jármű állapotát.

• Kérdezzünk rá az autó korábbi sérüléseire, kártörténetére! Ha ezeket már előre ellenőriztük tegyük fel kérdéseinket az eladó felé, hogy kiderítsük esetlegesen valamilyen okból titkolja ezeket.

• Derítsük ki, hogy a gépjármű rendelkezik-e szervizkönyvvel! Pozitívum az, ha az eladó márkaszervízben javíttatta járművét.

• Ha van rá lehetőségünk ne egyedül nézzük meg, hanem egy független szakértővel vizsgáltassuk át az autót vásárlás előtt.

• A jármű átírásának feltétele az eredetiségvizsgálat, mely során ellenőrzik, hogy a gépjárművet, vagy annak papírjait nem manipulálták-e.


Az autó eladásának menete

A sikeres eladás titka az alapos és részletes hirdetés! Na de mik a legfontosabb elemei a jó hirdetésnek:

• Az alapvető adatok: típus, kor, futástörténet. Jó, ha felhívjuk a figyelmet a gépjármű állapotára, valamint hibáira egyaránt.

• Ha nem tudjuk milyen hibái vannak a gépjárműnek érdemes szervízben megnézetni és jegyzőkönyvet kérni az esetleges hibákról.

• Ez nagyon hasznos tud lenni, főként azért, mert a vásárlókban így bizalmat tudunk ébreszteni.

• Tüntessük fel a jármű rendszámát és alvázszámát, hogy a vevő le tudja ellenőrizni a gépjárművet.

• A hirdetésben említést tehetünk az autó extráiról, mint például pótkerék, riasztó, klíma stb.

• Az egyik legfontosabb eleme a hirdetésnek: a fénykép

• A gépjárművet lehetőleg tiszta állapotban, jó fények mellett a szabadban (pl. parkoló vagy benzinkút stb.) fényképezzük le. Az autóról kívül-belül több szögből érdemes képet készíteni. Emellett a hibákat és az extra felszereléseket is dokumentáljuk.

Gépjármű adásvételi szerződés minta letöltés vagy szoftver?

Legyünk felkészültek a vevővel való találkozás előtt. Legyen nálunk a gépjármű adásvételi szerződése 4 példányban. A szerződésben az alapvető, nélkülözhetetlen információkon kívül nagyon fontos az átadás idejét és a jármű állapotát is rögzíteni!

Amennyiben a teljes vételár már a helyszínen átadásra kerül, úgy erről egy elismervényt is kell készíteni! Viszont, ha a vevő csak foglalót tud felajánlani, úgy a szerződésben rögzíteni kell a teljes vételár megfizetésének végső dátumát. És a foglalóról is ki kell állítani egy átvételi elismervényt.

Amennyiben a vevő nem képes a teljes összeget a kitűzött dátumig megfizetni, úgy a foglalót elveszíti.

Letölthető gépjármű adásvételi szerződés minta: https://www.readydoc.hu/admin/#/templates